krtonožka obecná

Krtonožka obecná (Gryllotalpa gryllotalpa)

Jedná se o velmi neobvyklý hmyz. Je pokryta hustými chlupy a má velké přední nohy podobné krtčím kvůli kterým dostala své jméno. Potřebuje je k tomu, aby mohla rýt v zemi, kde tráví většinu času. Hrabe si chodbičky a loví různý hmyz. Při této činnosti ovšem okusuje i kořeny rostlin, na které cestou narazí a může se tak stát velice nepříjemným obyvatelem zahrádky.
Krtonožka poměrně často - zejména v noci - vylézá na povrch. Dokonce i létá a může se dostat i do domu, kam jí přiláká světlo. Krtonožky dokáží i cvrkat.
Cvrkají velmi vytrvale, ale tišeji než cvrčci. Kdo jednou pozná jejich cvrkání zjistí, že tento hmyz není zdaleka tak vzácný jak se zdá. Pro jejich skrytý způsob života ovšem obratně unikají naší pozornosti. Samičky staví pod zemí hnízdo, které se podobá duté kouli s hladkými pevnými stěnami. Do hnízda snáší až několik set vajíček, která opatruje. Larvy zůstávají v hnízdě po dvě svlékání a pak se teprve rozlézají po okolí. Hluboko v zemi přezimují a na jaře potom dokončují přeměnu.
 

ZO ČZS ČASTOLOVICE

ČASTOLOVICE
517 50
721 311 719 p. Helmich josef.helmich@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode