1. LEDEN

Po novoročních oslavách nás čeká nejstudenější měsíc celého roku. Tak jaké bude zahradničení v tomto měsíci?

Prospěšné je nejen odhrnování sněhu ze zasněžených komunikací, ale je třeba myslet i na stromy a keře, zvláště pak okrasné jehličnany, aby nám je sněhová nadílka nerozlámala. Tzn. včas svázat větve nebo si hlídat sněhové přívaly a opatrně oklepávat sníh z větví. Při tomto odklizu sněhu si zároveň můžeme zkontrolovat veškeré zahradní náčiní, zdali je v pořádku a nachystané na novou sezonu. Je možné nabrousit zahradnické nůžky, nože, kosy, zkontrolovat násady atd., tak až se jaro zeptá, budeme připraveni. V dnešní moderní době je třeba také nezapomenout na pravidelné udržování akumulátorů zahradních traktorů a jiné mechanizace s elektrickým starterem.

Pokud je zima mírná s nedostatkem srážek a delší období teploty nad bodem mrazu, můžeme důkladně zalít stálezelené keře a jehličnany. Často se stává, že nám tyto rostliny na jaře uschnou, ale nemusí to být způsobeno jen vymrznutím, ale i nedostatkem vláhy přes zimní období.

I v zimě se dá sklízet úroda, dokonce i na zahrádce. Třeba pod sněhem se dá natrhat nať listové petržele nebo najdeme na záhonech po celou zimu listy kadeřávku. A pokud se nám nechce pro úrodu zrovna do mrazivého počasí, snadno si můžeme někde za oknem vypěstovat třeba mladé rostlinky řeřichy jako zdravou přísadu do různých salátů.

V zimě se můžeme kochat pohledem na návštěvníky krmítek. Pokud dopřejete volně žijícím ptákům kvalitní potravu, různé druhy zrní, slunečnici atd., můžete zblízka spatřit opeřené krasavce, kteří jsou jinak po celý rok plaší, nenápadní a schovaní. Již v tuto dobu můžeme vyvěšovat hnízdní budky na zahradě, protože v únoru ptáci hledají místa, kde budou hnízdit a musí si na nově rozvěšené budky chvíli zvykat. Pokud se ptákům u nás zalíbí, zůstanou na zahradě a zahnízdí, odvděčí se za naši péči perfektním "lékařským dohledem" nad našimi rostlinami. Například sýkorky posbírají obrovské množství housenek různých druhů obalečů z ovocných stromů.

A co doma? Máme čas na studium odborné literatury, plánujeme výsadbu pro nadcházející sezonu, ale je už čas na pořízení semen, která budeme v únoru vysévat pro předpěstování mladých rostlin k pozdější výsadbě. V tomto období nám také rozkvétá množství druhů exotických orchidejí doma za okny, což je opravdová pastva pro oči.

Ani v lednu nespí krtek pod sněhem, ani my nemusíme zahálet, ale nezapomeneme na relax a dobrou náladu.

(Jan Bělka)

ZO ČZS ČASTOLOVICE

ČASTOLOVICE
517 50
721 311 719 p. Helmich josef.helmich@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode