2. ÚNOR

V únoru většinou nadále trvají zimní podmínky, přesto však mohou nastat období se znatelným oteplením. U některých ovocných i okrasných dřevin může pak dojít k předčasnému proudění mízy . To je zatím nežádoucí a je dobré vhodným způsobem tomu zabraňovat. Především účinným přistiňováním, nastýlkou kořenového prostoru a  pokud je - tak i přihazováním sněhu.
V ovocné zahradě za příhodného počasí řežeme rouby jádrovin. Keře rybízů a angreštů můžeme prosvětlit odříznutím přestárlých větví, přičemž jednoleté náhradní výhony zakrátíme  asi o 1/4 délky. Pruty maliníku zkrátíme k dobře vyvinutému pupenu. Lze již také začít s  udržovacím řezem jádrovin. Tento řez lze nyní také dělat i u některých druhů méně známého ovoce, jako jsou kdouloně, mišpule, aronie, muchovníky, asijské hrušky.
U révy vinné je možné v tomto měsíci přistoupit k jarnímu řezu. V naší oblasti se réva většinou pěstuje na chráněných stanovištích, u zdí budov s velkým slunečním požitkem, v závětří různých zahradních staveb a podobně. A pokud můžeme předpokládat, že už nepřijdou větší mrazy, nemusíme řez odkládat. Jen na volných stanovištích  jej raději necháme na březen
V okrasné zahradě pokračujeme v prořezávání dřevin, v úpravě tvarovaných živých plotů a lze přistoupit i k specifickému jarnímu řezu podle nároků jednotlivých druhů. V teplém, bezmrazém  období  zaléváme stálezelené dřeviny. Na skalce  a  v trvalkových záhonech postupně podle podmínek uvolňujeme zimní přikrývku.
V zeleninové zahradě můžeme koncem měsíce zakládat poloteplé pařeniště pro pěstování salátu, ředkvičky, kedluben a pod. Je také vhodná doba pro předklíčení raných brambor. Abychom dosáhli tvorby  krátkých a silných klíčků potřebujeme k tomu vhodný prostor s rozptýleným světlem, velkou vlhkostí  a jen mírným teplem.

ZO ČZS ČASTOLOVICE

ČASTOLOVICE
517 50
721 311 719 p. Helmich josef.helmich@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode