3. BŘEZEN

Je měsícem předjaří a nástupu jara. Podstatné teplotní změny a znatelné oteplování půdy  umožňují zahájení plné činnosti na našich zahrádkách.
V okrasné zahradě dokončujeme řez a úpravy keřů a živých plotů. Vysazujeme  dřevité řízky některých keřovin, které takto výhodně množíme.  Například  zlatice, trojpuky, tavolníky, ptačí zob, meruzalka alpská a jiné. Vyhrabujeme trávníky a přihnojíme je plným hnojivem, třeba cereritem v dávce asi 40g na 1 m2.  Postupně odstraňujeme kryt z růží a trvalkových záhonů.  Sestříhneme nadzemní část travin. Vyséváme hrachor a do studeného pařeniště některé letničky, jako cinie, slaměnky  a další.  Za příhodného počasí vysazujeme prostokořenné sazenice okrasných dřevin.
V ovocné zahradě děláme průklest a výchovný řez jádrovin. Upravujeme tvarované stromky. Jahodiště očistíme, odstraníme suché listy a přihnojíme specialním hnojivem pro jahody. Vysadíme dřevité řízky rybízů. Provádíme řez révy vinné a starší keře révy můžeme přihnojit ledkem vápenatým.
V zelinářské zahradě po oschnutí půdy připravujeme záhony pro výsevy a výsadby. Vysazujeme sazečku cibule a vyséváme některé zeleniny, jako mrkev, petržel, salát, ředkvičku a jiné.  Od poloviny měsíce můžeme vysazovat otuženou sadbu, například kedlubny, salátu nebo květáku. Ke konci měsíce vyséváme zelinářský hrách.
Z pohledu rostlinolékaře je třeba především upozornit na zásah proti kadeřavosti u broskvoní a americkému padlí na angreštu.  VIZ: statě v oddíle PORADNA - choroby rostlin.

(ve spolupráci s panem Malačem)

ZO ČZS ČASTOLOVICE

ČASTOLOVICE
517 50
721 311 719 p. Helmich josef.helmich@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode