4. DUBEN

Duben je jarní měsíc, který přináší již plný nástup vegetace. Především teplota půdy se zvyšuje velmi podstatně. A také teplota vzduchu, přestože často velmi kolísá a noční poklesy jsou i pod  bodem mrazu.  Výrazně se také prodlužuje délka dne a tím i bilance slunečního záření, což vegetaci velmi napomáhá.
V okrasné zahradě je velmi vhodná doba pro výsadby. Pokud máme vysazovat prostokořenné sazenice, je doba těsně před rašením pro některé druhy nejjistější. Jsou to například skalníky, habry, buky a břízy. Duben je také příhodným časem pro výsadby jehličin a stálezelených dřevin. Druhá polovina měsíce je příznivou dobou pro zastřižení živých plotů ze stálezelených dřevin jako je například BUXUS. Připravíme si plochy pro výsev trávníku, vlastní výsev však provedeme až koncem měsíce. Výsevek počítáme v množství asi 30g  na 1m  čtverečný. Za příhodného počasí vyséváme do volné půdy některé letničky:  hrachory, ostrožky, řeřišnice, letní cypřišek. Na začátku měsíce odhrneme zem od keřových růží, uděláme jarní řez a přihnojíme plným hnojivem.  Vysazujeme trvalky, skalničky a okrasné trávy. Na konci měsíce můžeme zasadit jiřinky a mečíky.
V ovocné zahradě, jakmile začne proudit míza, roubujeme za kůru peckoviny a jádroviny. Ošetříme případné poškození po zimě na kmenech stromků. Přihnojujeme  dusíkatými hnojivy, přičemž hnojivo ihned po rozhození zapravíme do půdy. Vysazujeme ještě sazenice ovocnin , především broskvoně, pro něž je jarní výsadba výhodnější. Provádíme podle potřeby kypření půdy a nutné chemické ošetření proti chorobám a škůdcům. Zejména jarní ošetření proti škůdcům je velmi důležité. VIZ: oddíl PORADNA - choroby/škůdci. U révy vinné  na začátku měsíce ohýbáme  a  vyvazujeme  ponechané tažně, které je potřeba  vyvázat tak, aby se vzájemně nekřížily.
V zelinářské zahradě  vysazujeme všechny druhy raných zelenin, vyséváme na volné záhony červenou řepu, hrách , karotku, ředkev, ředkvičku, salát, špenát a pór. Naklíčené osivo okurek a všech tykví vyséváme pro předpěstování sadby. Vysazujeme celer a majoránku. Přirychlujeme zeleninu pod bílou netkanou textilií. Kypříme půdu na záhonech, zejména v porostu přezimovaného česneku. Na závěr si připomeneme jak dlouho udrží klíčivost semena zelenin?
2 roky:  kopr, pažitka , pór
3 roky:  cibule, kukuřice, salát
4 roky:  lilek, paprika, petržel, špenát
5 let   :  celer, čínské zelí, hrách, květák, melouny, ředkvička, červená řepa
6 let   :  brokolice, kadeřávek, kapusta, kedlubny, rajčata, zelí
8 let   :  okurky, tykev
Osivo však musí být zdravé a uložené v suchu a temnu.

(ve spolupráci s panem Malačem)

ZO ČZS ČASTOLOVICE

ČASTOLOVICE
517 50
721 311 719 p. Helmich josef.helmich@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode