5. KVĚTEN

Květen je měsícem nástupu teplého vegetačního období, kdy se průměrná denní teplota dostává k 15. stupňům C. To se projevuje  také oteplováním půdy v hlubších vrstvách. Rostliny intensivně narůstají a je tudíž nutná dostatečná zásoba vody a přijatelných živin. V tomto ohledu je  prospěšné mulčování. V květnu rozkvétají i pozdní teplomilné druhy ovocných dřevin, například ořešáky a réva vinná.
V okrasné zahradě můžeme ještě v první polovině měsíce vysazovat jehličiny a stálezelené dřeviny s balem. Je však potřeba je nejen dostatečně zalévat, ale i zpočátku chránit proti přímému slunečnímu úpalu. Po odkětu šeříků a rododendronů odstraňujeme zbytky květů, čímž zlepšíme podmínky pro násadu květů v příštím roce. Řezem upravujeme ty druhy okrasných keřů, které řežeme po odkvětu. Jsou to kdoulovce, zlatice, rané tavolníky, meruzalka krvavá a další. Odkvetlé vřesovce (Erica) sestřihneme na polovinu. Podpoříme tak zahoustnutí rostlin. Vyséváme letničky do volné půdy a v polovině měsíce vysazujeme letničky předpěstované. Osazujeme balkonové truhlíky a nádoby. U cibulnatých květin odstraňujeme odkvétající květy krátce pod květem. Podpoříme tak narůstání cibulí. Je rovněž vhodná doba k výsadbě leknínů. Při jejich nákupu je důležité znát název odrůdy, protože každá sorta má jiné nároky na hloubku vody, jejíž dodržení je nezbytné pro zdárný růst a bohaté kvetení leknínu. Hloubkou vody rozumíme sloupec vody nad oddenkem leknínu ke hladině. Pro orientaci uvádíme výběr odrůd leknínů podle výše popsaného hlediska.
1.Zakrslé sorty -  hloubka vody: 5 - 20cm.HELVOLA (žlutý), PYGMEA ALBA (bílý)
2.Malé  sorty - hloubka vody: 20 - 35cm. DOROTHY LAMOUR (žlutý), GRAZIELLA (oranžový), FIRE CREST (růžový), ELISIANA (červený).
3.Větší sorty - hloubka vody: 40 - 60cm. CHROMATELLA (žlutý), FABIOLA (růžový), SIOUX (oranžový), JAMES BRYDON (červený), CARDINAL (červený).
V ovocné zahradě přihnojíme stromy po okvětu ledkem ve formě zálivky. Jsou-li u broskvoní poškozeny květy mrazem, zkrátíme tyto plodné výhony na dva nejspodnější listové pupeny.Nezapomínáme na závlahu v suchých obdobích. U jabloní a hrušní provedeme při velké násadě plodů jejich probírku. Ještě můžeme vysazovat révu vinnou do jamek alespoň 40cm hlubokých. Půdu na zasypání zlepšíme dobrým kompostem U štěpovaných sazenic musí být místo štěpování 5cm pod rovinou půdy. Kořínky na bázi sazenice přiměřeně zakrátíme a případné kořínky v horní části odstraníme úplně.  Po výsadbě hodně zalejeme a navršíme asi 15 cm vysoký hrůbek. U starších keřů révy v květnu vylamujeme letorosty rašící z kmenů a neplodné výhony vyrostlé na tažních. Na zásobních čípcích ponecháme jen dva letorosty. Pozornost věnujeme ochraně ovocných dřevin před chorobami a škůdci. V nutných případech zasahujeme chemickými přípravky. VIZ oddíl: PORADNA - choroby/škůdci.
V zelinářské zahradě vyséváme do volné půdy fazole, okurky , tykve. Také můžeme vyset zeleniny pro pozdní sklizně - pórek, květák, kadeřávek. Do studených krytů -folníků,pařenišť-  vysazujeme teplomilné druhy (papriku,okurky, rajčata, lilek) a od poloviny měsíce  také do volné půdy. V této době vysazujeme i sadbu celeru a majoránky.
 

ZO ČZS ČASTOLOVICE

ČASTOLOVICE
517 50
721 311 719 p. Helmich josef.helmich@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode