6. ČERVEN

Červen je měsícem kdy končí u dřevin narůstání letorostů z loňských pupenů a formují se pupeny nové. Podle mnoha faktorů záleží na tom kolik jich bude květních a kolik listových. Hlavními podmínkami pro vznik květních pupenů je dostatek světla, což cíleně provádíme vhodným řezem a prosvětlováním dané dřeviny. Dále je to dostatečný přísun živin a vláhy. Velký vliv má i způsob vedení větví, podnož a odrůda.
V okrasné zahradě sestřihujeme živé ploty z opadavých dřevin. Odstraňujeme odkvetlé květy a zbytky květenství. Přihnojujeme okrasné keře, zvláště dřeviny stálezelené. Balkonové květiny vydatně zaléváme a přihnojujeme. Vyséváme dvouletky - sedmikrásky, macešky a letní fialy. U růží odstřihujeme odkvetlé květy  a to s krátkým stonkem s 2 až 3 normálně vyvinutými listy. Také u nich nezapomeneme na přihnojení plným hnojivem. Cibuloviny , které kvetly na jaře, dobýváme  a uskladňujeme na lískách  v suchém, vzdušném a stinném prostoru.
V ovocné zahradě věnujeme velkou pozornost ochraně stromků a keřů před chorobami a škůdci. V nutných případech zasahujeme i chemickými přípravky. (VIZ  ODDÍL: choroby - škůdci). Plody jahodníku podkládáme na volné půdě dřevitou vlnou  nebo čistou slámou. Jsou i dobré zkušenosti s posekanou travou sekačkami. Při nadměrné úrodě jádrovin  a broskvoní plody protrháváme. U révy vinné vylamujeme zálistky(fazochy) na zásobních čípcích a na plodných letorostech.
V zelinářské zahradě můžeme ještě v první polovině měsíce vysazovat kadeřávek, květák nebo pórek. Koncem června vyséváme karotku pro podzimní sklizeň.

ZO ČZS ČASTOLOVICE

ČASTOLOVICE
517 50
721 311 719 p. Helmich josef.helmich@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode