BORŮVKA KAMČATSKÁ - ZIMOLEZ (LONICERA)

Biologie
Zimolezy s jedlými plody jsou malou skupinkou v rozsáhlém rodu Lonicera, který zahrnuje asi 180 druhů, rozšířených v mírném pásmu na všech kontinentech severní polokoule. Obchodní název  „Kamčatská borůvka“, jež toto netradiční ovoce tak dokonale zpopularizoval  je poplatný skutečnosti, že plody chutí i barvou opravdu hodně připomínají naši lesní borůvku  a že jsou to druhy pocházející především z Dálného východu. Ať už se jedná o  Lonicera edulis  nebo  Lonicera kamtchatica. Tyto zimolezy jsou opadavé keře, u nás dorůstající do výšky asi 120 cm se sytě zelenými listy, výrazně kopinatého tvaru s pilovitým okrajem. Květy jsou oboupohlavné, trubkovité, asi 1cm dlouhé, smetanově zabarvené. Většinou vyrůstají po dvou. Kvetení nastává brzo na jaře, v měsíci březnu. V mírných zimách můžeme pozorovat rozkvétání  i dříve.  Plody jsou tmavě modré bobule, cylindrického tvaru, délky až 15mm. Chuť plodů je jemně aromatická, sladkokyselá. Začátek zrání u nás nastává již v první polovině května. V tomto ohledu je možno považovat zimolez za nejraněji dozrávající ovoce našeho klimatu.
 

Stanovištní podmínky
Zimolez je nenáročná rostlina, která v místech svého přirozeného výskytu vytváří rozsáhlé porosty. Má hustě rozvětvenou kořenovou soustavu a je poměrně odolný proti suchu. V zimním a předjarním období u nás nízkými teplotami netrpí.. Pokud se objeví mrazíky v době květu je spíše problém v absenci hmyzu, který by květy opylil. Při pěstování pro ovoce je nutné osluněné stanoviště, i když jinak snáší i zastínění. Na půdu je zcela nenáročný. Přednost však dává humozním a zásaditým půdám.
 

Ovocnářské pěstování
V kultuře není pěstování plodových zimolezů nijak náročné. Možno říci, že dobře porostou v každé zahradní půdě.  Stanoviště by mělo být plně osluněné a s přiměřenými vláhovými poměry. Malé nároky „kamčatské borůvky“ jsou určitou výhodou ve srovnání s borůvkou zahradní, neboli kanadskou.  Plody zimolezu se jí chutí a barvou téměř vyrovnají a mají i modré barvivo v dužnině jako naše lesní borůvky. Pěstební péče na stanovišti se dá přirovnat k pěstování rybízu. Volíme podobné vzdálenosti při výsadbě a rovněž ošetřování a přihnojování je stejné. Užitečný je dostatečný přísun živin, ať už ve formě kompostu nebo umělými hnojivy v roztoku. V době sucha , zejména při dozrávání plodů bude prospěšná doplňující závlaha. Nejvíce plodí na loňských výhonech, takže průklest po sklizni zaměříme na odstraňování přestárlých větví, mírné zakrácení výhonů rostoucích od base a celkové prosvětlování. Kořeny má zimolez mělce rozprostřené, proto je výhodné mulčování organickým materiálem, což je zejména důležité při plné jižní expozici.

ZO ČZS ČASTOLOVICE

ČASTOLOVICE
517 50
721 311 719 p. Helmich josef.helmich@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode