BORŮVKA KANADSKÁ (VACCINUM CORYMBOSUM)

Biologie
Zahradní borůvka, často také označovaná jako velkoplodá nebo kanadská je dnes kulturním výsledkem rozsáhlých mezidruhových křížení severoamerických druhů  Vaccinium corymbosum, V. australe a  V. angustifolium. Vznikly tak desítky odrůd, které se odlišují dobou zrání, výškou keře a jinými vlastnostmi. Ve velkém jsou pěstovány na plantážích, zejména v USA a v Kanadě.  Keře podle odrůdy jsou vysoké od 50cm do 250cm. Listy jsou opadavé, střídavé a celokrajné, někdy řídce zoubkaté na krátké stopce. Mají vejčitý tvar a jsou asi 3 až 6cm dlouhé. Květy  bývají většinou v koncových hroznech, nálevkovitě baňkovitého tvaru. Barvy bílé nebo narůžovělé. Plodem je bobule, po dozrání sytě modré barvy, výrazně ojíněná.  Dužnina plodů je zelenkavá a na rozdíl od naší domácí lesní borůvky (Vaccinium myrtillus) nebarví. Bobule zahradní borůvky jsou u většiny odrůd poměrně velkéa dosahují až 25mm v průměru. V hroznu bývá 6 až 12 plodů.
 
Stanovištní  podmínky
V našich podmínkách  kanadské borůvky  jen stěží nacházejí vhodné přirozené stanoviště. To především pro vyhraněné půdní nároky. Proto je potřebné pro zajištění zdárného růstu  jim dobré podmínky  uměle připravit. Půdní substrát musí být humosní a s dostatečnou schopností jímat vodu. Musí být lehčí a zejména příznivé kyselosti, která je podmiňujícím faktorem úspěšného pěstování. Ph by mělo být nejlépe v hodnotě  4 - 4,5 st. Je třeba mít také na paměti, že nejen nesnáší vápno, ale ani změny v kyselosti substrátu. Podle dosavadních zkušeností by zemina měla být složena ze stejných dílů říčního písku, rašeliny, hrabanky, listovky a drnovky. Přidat můžeme dobře uleželý kravský hnůj. Vysazujeme do jam o průměru asi 60cm. Dobře se také osvědčily různé válcovité nádoby přiměřeného objemu bez dna. Ty zapustíme do terénu tak, aby zachycovaly dešťovou vodu. Vláhové poměry jsou pro úspěšné pěstování zahradních borůvek také velmi důležité. Vyžadují poměrně velké množství vody. Nesnáší však přemokření, ale ani přeschnutí kořenového balu. Nezbytná je měkká, nejlépe dešťová voda. Velmi prospěšná je nastýlka okolí kořenů, už také proto, že koření mělce. Stanoviště musí být nezastíněné, i když jižní úpal také není příznivý. Pokud možno volíme nejlépe jihozápadní či západní expozici.
 
Ovocnářské pěstování
Kanadské borůvky lze u nás úspěšně pěstovat, když zajistíme podmínky uvedené v předchozí kapitole. Naše zimy snášejí velmi dobře. Odpovídající půdní kyselost stále udržujeme přidáváním lesní hrabanky a  používáním fyziologicky kyselých hnojiv bez obsahu vápna. K tomu účelu využíváme  síran amonný, síran draselný, superfosfát  a specielní hnojiva. Hnojíme slabým roztokem(50g  na 1 keř) a nejpozději do začátku července. Příznivě působí mulčování posekanou trávou nebo listím. Na jaře můžeme lehce nastýlat vrstvičkou kravince.V období sucha je důležitá závlaha potoční nebo dešťovou vodou. Vysazujeme nejlépe na jaře, na vzdálenost  1- 1,5m od sebe, přičemž výhony zkrátíme asi o polovinu. V dalších letech zapěstujeme  6 až 8 základních větví. Potom se již omezíme jen na prosvětlovací řez odumřelých a zahušťujících výhonů. Borůvky plodí na vrcholcích loňských větviček, takže řez tomuto přizpůsobíme.  Protože kanadské borůvky nejsou zcela samosprašné  je potřebné pěstovat pohromadě alespoň dva keře  a různé odrůdy. Tak zajistíme dobré vzájemné opylení a dosažení velkého výnosu.
 
Množení
Nejjistějším způsobem je hřížení, kdy po odkvětu založíme silnější výhon do země, přichytíme háčkem a zasypeme vrstvou humozní zeminy. Na podzim bývá výhon zakořenělý a můžeme jej oddělit. Ve školkách se borůvky množí řízkováním, které je však náročné na přesný technologický postup a skleníkové prostředí.
 
Zužitkování plodů
Zrání nastává postupně, proto je nutno k tomu zaměřit i sklizeň. Nejvhodnější je přímý konzum. Zpracování je podobné jako u našich lesních borůvek. Tedy na kompoty, šťávy, prosypávání cukrem nebo zamražování.
 
Sorty
Z mnoha selekcí a kříženců uvádíme základní zástupce podle doby dozrávání.
 
1.RANÉ - zrají v červenci : EARLYBLUE, WEYMOUTH, COLLINS
 
2.POLORANÉ - zrají na přelomu července a srpna : CONCORD, STANLEY, RECORD
 
3.POZDNÍ - zrají v srpnu až září : BLUE CROP, BERKELEY, BURLINGTON, JERSEY, PEMBERTON, DARROW.

ZO ČZS ČASTOLOVICE

ČASTOLOVICE
517 50
721 311 719 p. Helmich josef.helmich@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode